Birleşmiş Milletler’den Kırım kararı

0
1776

22 Aralık günü Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 2014 yılında ilhak edilen Kırımda yaşanan insan hakları ihlallerini değerlendirdi ve konuyla alakalı kınama kararı kabul etti.

Karar için yaklaşık 65 devlet olumlu, 27 devlet olumsuz ve 70 devlet ise çekimser oy kullandı.

Rusya, Belarus, Çin, Hindistan, Sırbistan, Suriye, Güney Afrika, Nikaragua ve Venezuela gibi devletler karar için olumsuz oy kullandı.

Karar için olumlu oy kullananların arasında ise, Türkiye, ABD, Avrupa Birliği ülkeleri ve Japonya gibi devletler yer aldı.

Genel Kurul kararında, örgüte sağlanan belgeler ışında Birleşmiş Milletlerin tüm organlarını ve uzman kuruluşlarını şu ifadeyi kullanmaya çağırıyor; “Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehri geçici olarak Rusya Federasyonu tarafından işgal edildi.”

BM’ye sunulan belgelerde ayrıca, Rusya Federasyonu tarafından Kırım’da yasadışı bir şekilde gözaltına alınan ve mahkum edilen Ukraynalı siyasi tutuklulardan, Oleg Sentsov ve Volodymyr Balukh’dan da söz edildi.

Kırımdaki Rus baskısı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun (BMGK) kararı için yapılan açıklamada, 2014’ten beri Rus yetkililerin, Ukraynalı Yönetmen Oleg Sentsov’un yargılandığı dava da dahil olmak üzere çoğu politik olarak sürdürülen davalarda sahte kanıtlar elde etmek için işkence yöntemini kullanmasının rahatsız edici olduğu dile getirildi. Aynı zamanda kararın, Volodymyr Balukh ve Emir-Huseyn Kuku dahil olmak üzere Rusya tarafından Ukrayna vatandaşlarının gözaltına alınması ve tutuklanması hakkında derin endişeler ifade ettiği de bildirildi.

Rus işgali altındaki Kırım’da insan haklarının ihlal edildiğini ileri süren kararı daha önce 2016’da ve 2017’de onaylayan BM Genel Kurulu, bu yıl karara bazı yeni ifadeler ekleyerek 3. kez onaydı.