Holodomor kurbanları Ankara’da anıldı

0
2554

Holodomor faciası, 24 Kasım’da Ankara’da konu hakkında uzman kişilerin katıldığı “Ukrayna Tarihinin Facialı Sayfaları 1932-1933” isimli yuvarlak masa toplantısında ele alındı.

Geçtiğimiz gün başkent Ankara’da, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nin katkılarıyla Ukrayna’da milyonlarca insanın ölümüne neden olan Holodomor’un (1932-1933 yılları arasında milyonlarca insanın ölümüne neden olan suni açlık) 85. yıl dönümüne binaen “Ukrayna Tarihinin Facialı Sayfaları 1932-1933” isimli yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.  Ankara’da Milli Kütüphane binasında saat 11:00’de başlayan etkinlik Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Ukraynalı Prof. Dr. Stanyslav Kulchytsky ve Prof. Dr. Volodymyr Vasylenko’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantının basın sözcüsü, yuvarlak masa toplantısı ve ardından düzenlenen törenin Holodomor olayının kurbanları anısına yapıldığını açıklayarak Ukrayna tarihinin facia dolu bu günlerinin unutulmaması gerektiğinin altını çizen açıklamalarda bulundu.

Foto – Star

Yuvarlak masa toplantısı açılış konuşmasını yapan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, Holodomor suçunun uzun yıllarca saklandığına belirterek, 1932-1933 yıllarında SSCB rejiminin çok sayıda insan katlettiğini vurguladı. Andrii Sybiha, “Bahsi geçen yıllarda her gün 34.000, her saat 1440, her dakika 24 insan ölüyordu, bu rakamlar bir Avrupa ülkesini oluşturacak kadar büyüktür. Bir milleti yok etmeye çalışarak, Ukraynalıları korkuyla yaşatarak, köylülere baskı uygulayarak Stalin kendi tarihini oluşturdu.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın bağımsızlığını kazanmasından önceki süreçte Holodomor’a dair her türlü fikir ifadesinin suç olduğunu hatırlatan Büyükelçi, “Ancak böyle olayları yad ederek gelecekte benzeri faciaları önleyebiliriz.” açıklamasında bulundu.

Yuvarlak masa toplantısına katılan Prof. Dr. Hakan Kırımlı, sözlerine Kırım Tatar Milli Hareketinin önde gelen isimlerinden Veciye Kaşka’nın hayatını kaybetmesi üzerine başsağlığı dilekleri ile başladı. Prof. Dr. Hakan Kırımlı, konu ile ilgili Kırım Tatar halkı, Ahıska Türkleri ve Kazaklar da dahil olmak üzere aynı tarihlerde pek çok toplumun Stalin rejimi tarafından katledildiğini belirterek Holodomor konusuna atıflarda bulundu.

Foto – Star

Ukraynalı Prof. Dr. Stanyslav Kulchytsky, Holodomor suçunu tarihsel alanda ele alarak, 1932-1933 yıllarında Holodomor’un Rusya’da yaşanan açlıktan farklı olduğunu vurguladı, Stalin rejiminin Ukrayna halkının sadece buğdayına ve ekmeğine el konulmadığını, tüm gıdalarının alıkonulduğunu bildirdi. O yıllarda köylerin abluka altına alındığının, şehirde yaşayan vatandaşların köylerde yaşananlardan haberi olmadığının altını çizdi.

“Rus tarihçilere Holodomor’un Stalin’in cezalandırma eylemi olduğunu açıkladığımızda, mahkûm edilen köylülere yardım öngören 35 talimatın var olduğunu iddia ediyorlar” diyen Kulchytsky bu talimatların suçu profesyonel bir şekilde saklamak için kullanıldığını, yardımların bireysel olarak köylüler için değil üretim yapabilmeleri adına tarım kooperatiflerine verildiğini hatırlatarak bu hususa dikkat edilmesi üzerinde durdu.

Prof. Dr. Kulchytsky, sözlerine son verirken Holodomor’un dünyanın en çok araştırılan konusu olmasına değindi ve “Biz şunu ispatladık, açlığın sebebi tahıllara Sovyetlerin el koymasıydı.” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Volodymyr Vasylenko ise konuyu hukuki boyutlarda ele alarak hukuk açısından değerlendirmlerde bulundu. Prof. Dr. Vasylenko Holodomor’un “soykırım” olduğunu vurguladı. Sovyet rejiminin Ukrayna halkı için işlediği tek suçun Holodomor olmadığını belirten Vaysylenko, “Ukrayna’ya karşı agresif tavırların nedeni, Ukrayna milletini yok etmek arzusudur.” dedi.

Hukukçu Prof. Dr. Volodymyr Vasylenko, Holodomor Trajedisi hakkında herhangi bir resmi belge olmadığı ve bu trajedinin yaşanmadığı iddialarına değinerek o zamanlar Ukrayna topraklarının Sovyetler Birliği kontrolünde olduğunu ve resmi kayıtların Ruslar tarafından kontrol edildiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Volodymyr Vasylenko, “Bu Stalin’in değil, Stalin’in Komünist rejiminin Ukrayna’ya karşı uyguladığı suçtur. Rusya da hangi rejim olursa olsun imparatorluklarını yeniden diriltmek için bu tür suçlar işlenecektir.” açıklamalarında bulundu ve sözlerine Holodomor olayındaki, doğal haklar ve özgürlüklerin ihlali konusunda değerlendirmesini yaparak son verdi.

Saat 15.00’de Holodomor’u konu alan “Bitter Harvest” filminin Türkiye’deki ilk gösterimi düzenlendi. Aynı zamanda bahsi geçen etkinlik kapsamında Milli Kütüphane binasında Holmodor ile ilgili sergi açılışı gerçekleşti.

18:00’de ise Holodomor kurbanlarını anma programı çerçevesinde Ukrayna Büyükelçiliği binası önünde saygı duruşu ve mum yakılmasıyla anma etkinliği sona erdi.