Büyükelçi Andrii Sybiha; “Türkiye, Ukrayna’nın her zaman dostu oldu.”

0
2347

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ), “25 Yıllık Türkiye-Ukrayna Diplomatik İlişkileri: Bölgesel Gelişmeler ve Arttırılmış İş birliği Beklentileri” başlıklı panel gerçekleştirildi.

ODTÜ Avrasya Araştırmaları Yüksek Lisans Programı, Ankara Büyükelçiliği ve Avrasya Araştırmaları Merkezinin (AVİM) ortak olarak düzenledikleri, “25 Yıllık Türkiye-Ukrayna Diplomatik İlişkileri: Bölgesel Gelişmeler ve Arttırılmış İş birliği Beklentileri” adlı panel Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kültür ve Kongre Merkezi- Toplantı Salonunda gerçekleşti. Gerçekleşen panele uzman kişiler ve öğrencilerin yanı sıra Kırım Tatar ve Ukrayna diasporasından yoğun bir ilgi vardı.

Panele katılan Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Sayın Andrii Sybiha,açılış konuşmasında bu panelin önemine değinirken iki ülke arasındaki ilişkilerin aslında 100 yıldır devam ettiğini ifade etti. Türkiye’nin Ukrayna’ya her zaman samimi yaklaştığını vurgulayan Büyükelçi, Ukrayna’nın şu dönemde zor bir süreçten geçtiğini anımsattı.

Büyükelçi Andrii Sybiha, burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 25. yılı vesilesiyle bu sene çeşitli konferans ile toplantılar tertip ettiklerini söyledi. Büyükelçi Sybiha, Osmanlı İmparatorluğu ile Ukrayna arasındaki ilk anlaşmanın 17. yüzyılda yapıldığını anımsatarak, Türkiye’nin 1991’de Ukrayna’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Türkiye ile Ukrayna arasında 2012’de vizelerin kaldırıldığını hatırlatan Sybiha, “Türkiye, Ukrayna’nın her zaman dostu oldu.” dedi.

Sybiha, Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin 400 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu, bu yüzden doğru olgulara ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

Büyükelçi Andrii Sybiha, bölgede genel anlamda zor bir dönemden geçildiğini belirterek, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü korumaya yönelik verdiği güçlü destekten dolayı Türkiye’ye teşekkür ediyorum.” ifadesini kullanarak ikili ilişkilerin önemini bir kez daha dile getirdi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Doğu Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya Bölge Müdürü Büyükelçi Şefik Vural Altay konu hakkında yaptığı açıklamada, Türkiye ve Ukrayna’nın Osmanlı döneminden bu yana olumlu ilişkiler içerisinde olan iki ülke olduğunun altını çizdi. Ukrayna’dan gelen milyonlarca turistin Türkiye’de büyük bir mutlulukla karşılandığını belirtti. Kiev yönetimiyle daha iyi ilişkiler kurmak için potansiyel olduğunu sözlerine ekledi.

Moderatör Dr. Turgut Kerem Tuncel (AVİM), ekonomik ilişkileri, turizm konusundaki gelişmeleri ve güvenlik konusunu ele alarak panelin başlangıcı konusunda bir çerçeve çizdi.

“Yeni Transit Koridorları: Türkiye ve Ukrayna” başlıklı sunumuyla panele katılan davetli konuşmacı Doç. Dr. Anar Somuncuoğlu, Karadeniz üzerinde Türkiye ve Ukrayna’nın önemli birer partner olduğunun üzerinde durarak Karadeniz güvenliği konusundaki açıklamaları ve alternatif transit yollar hakkındaki görüşleriyle sunumunu destekledi.

Odessa Mechnikov Ulusal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sergii V. Glebov da panelde 2013’ten Sonra Karadeniz Güvenliği: Yeni Statüko Arayışı” konulu konuşmasında, güvenlik konusunu ikili ilişkiler bağlamında ele aldı ve güvenlik konusunda Türkiye ve Ukrayna arasında Karadeniz’deki etkileşimin daha da iyiye gideceğine değindi.

Panele katılan davetli konuşmacı Fethi Kurtiy Şahin’in “Ukrayna ile Türkiye Arasında Bir Köprü Olarak: Kırım Tatar Diasporası” başlıklı sunumu davetliler tarafından yoğun ilgi gördü. 2014 yılında Ukrayna’nın Kırım Tatar Diasporası’yla olan ilişkilerinin değişimine, bu değişimin Kırım Tatar Milli hareketine nasıl yansıdığına değindi. Kırım Tatar Diasporasının 2014’teki Kırım’ın işgalinden sonra çalışmalarına ivme kazandırdığını sözlerine ekleyerek, söz konusu değişimin Türkiye-Ukrayna ilişkilerini olumlu yönde etkileyeceğini ve yeni olanaklar sağlayacağını ifade etti.

Panel, Moderatör Dr. Turgut Kerem Tuncel’in başkanlığında soru-cevap bölümüyle devam ederek konu hakkında farklı görüşlerin karşılık bulmasına zemin hazırlandı.