Ukrayna, Kırım Tatar halkı onuruna bir hatıra madalyonu çıkarttı

0
2181

22 Kasım’da, “Kırım Tatar halkının ilk Kurultayının 100. Yıldönümü’ne” özgü olarak Ukrayna Ulusal Bankası (NBU) bir hatıra madalyonu sundu.

NBU’nun Facebook sayfasında yaptığı paylaşıma göre 22 Kasım 2017’de Ukrayna Ulusal Bankası Müzesi’nde “Kırım Tatar halkının ilk Kurultayının 100. Yıldönümü” için hatıra madalyonu çıkarttı.

NBU temsilcisi Viktoria Suzanska konu hakkında şunları söyledi “Ukrayna Ulusal Bankası, devletin sosyal ve politik hayatını yakından izlemekte ve Kasım 1917’de Kırım Tatar tarihinin önemli bir olayı olan ilk Kurultayı’nın kurulmasının ardından bugün Ukrayna Ulusal Bankası tarafından 100. yılı kutlanan” Kırım Tatar halkının ilk Kurultayı için hatıra niteliğinde bir para çıkardı”.

Madeni para, 5 hrivna değerinde ve 16.5 g, çapı 35.0 mm, sirkülasyon 35 000 adet olmak üzere “özel imha” kategorisinde yerli gümüşten imal edilmiştir.

Sunulan madalyonun ön yüzünde, Kırım Tatar halkının marşından gelen sarı harflerle, arka plana karşı Kırım yarımadasının haritasının mavi bir görüntüsü var: Madalyonun üzerinde “Halka ölmek için söz verdim”, cümlesi mevcut.

Madalyonun arka kısmında ise, Han Sarayı (Bahçesaray) camisinin arka planında Kırım Tatar Milli Kurultay delegeleri gösteriliyor.

İslam dünyasında demokratik usullerle yapılan ilk genel seçim olma özelliğini taşıyan Kurultay seçimleri sonucunda seçilen 76 milletvekilinden 5’i kadın milletvekiliydi. 9 Aralık 1917 yılında Bahçesaray Hansaray’da açılan Kurultay’da tarak damgalı Gökbayraklar asılmış, Han Camiinde kılınan öğle namazından sonra Hanların Divanına tören halinde geçilirken Noman Çelebi Cihan’ın “Ant Etkenmen” adlı şiiri marş halinde söylenmişti. 26 Aralık 1917 tarihinde ilan edilen Kırım Ahali Cumhuriyeti Anayasası ile birlikte Kurultay Hükümeti de seçilmişti. Kurultay Hükümetinde Başbakanlığa Noman Çelebi Cihan, Dışişleri ve Savunma Bakanlığına Cafer Seydahmet Kırımer, Maliye ve Vakıf İşleri Bakanlığına Seyitcelil Hattat, Eğitim Bakanlığına Ahmet Özenbaşlı, Diyanet İşleri Bakanlığına Ahmet Şükri seçilmişti.