Foto: Evren Damyan, Hukukçu
Hukuk Şirketi YUVİTO partnerlerinden Hukukçu Evren Damyan pasaportun kaybolması halinde yapılması gerekenleri siz değerli okurlarımız için açıkladı.
Yurtdışında Pasaportum Kayboldu! Kayıp ya da çalıntı pasaportlarla ilgili ne yapmalıyım?
Yurtdışı seyahati esnasında kayıp veya çalınma sebebi ile pasaportunuz kaybolduğu durumda dikkatli ve hızlı hareket etmeniz gerekmektedir. İlk işlem olarak;
Öncelikle polise giderek bir tutanak tutturmanız gerekiyor. Bu tutanak her yerde işinize yarıyor ve pasaportunuz kullanılarak illegal işler yapılırsa elinizde bir dayanak oluyor. Ayrıca ülkenize döndüğünüzde tekrar pasaport çıkartırken de işinizi kolaylaştırıyor.
Tutanaktan sonra yapmanız gereken ülkeden çıkabilmenizi sağlayacak olan geçici bir belge. Aldığınız karokolda verilen tutanak ile Konsolosluğa başvurmanız gerekiyor. Burada size hemen bir geçici pasaport düzenliyorlar.
Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun sizden istediği belgeler
Nüfus cüzdanınızın aslı
1 adet biyometrik fotoğraf
Karakol tutanağı (kayıp veya çalınma )
Geri Dönüş Uçak bileti
Bu pasaport verildiği günden itibaren 20 gün geçerli oluyor ve ülkeden çıkış yapabilmenizi sağlıyor.
Örneğin 1 yıl geçerli vizenizin olduğu pasaportunuzu kaybettiniz. Yeni pasaport çıkarttıktan sonra tüm belgeleri yeniden hazırlamanız gerekiyor.
Yüksek lisans eğitimini Ukrayna’da (Interregional Academy of Personnel Management) tamamlayan, Evren Damyan çalışmalarını Ukrayna Hukuk Şirketi- YUVİTO’nun partneri olarak sürdürüyor.
Yabancı ülkelere giriş ve çıkışlarda kullanılan, kimlik yerine geçen resmi bir belge olarak tanımlanıyor. Türk vatandaşları 4 farklı pasaport çeşidini, mesleki durumları ve statülerine göre kullanabiliyor.
Türk vatandaşları ve KKTC vatandaşlarının alabileceği pasaport türü olarak biliniyor. Standart özellikler taşıyan bordo pasaport sahipleri birçok yabancı ülkeye vize ile giriş yapabiliyor.
Hususi (Yeşil) Pasaport, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski üyeleri, bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derecede görev yapan devlet memurlarına veriliyor. Ayrıca il ve ilçe belediye başkanlarına görevleri boyunca ve hususi pasaport taşıma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşına kadar olan çocukları da yeşil pasaport alabiliyor. Yeşil pasaportla bazı ülkelere vizesiz seyahat edilebiliyor.
Hizmet (Gri) Pasaport, devlet kurumları adına resmi görevle yurtdışına gönderilenler, sarı basın kartı taşıyan gazeteciler ile sempozyum, bilimsel ve kültürel etkinlik nedeniyle yurtdışında görevlendirilen akademisyenlere görev süreleri boyunca veriliyor. Hizmet pasaportuna sahip kişiler bazı ülkelere vizesiz seyahat edebiliyor.
Diplomatik (Siyah) Pasaport, Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve konsolosluklarında görev yapan diplomatlara, TBMM üyelerine, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üyelerine, eski cumhurbaşkanlarına, valilere, büyükşehir belediye başkanlarına ve üst düzey devlet kadrolarına veriliyor. Diplomatik pasaport ile dünyanın birçok ülkesine vizesiz seyahat etmek mümkün.
Hukukçu Evren Damyan