Buluş konusu ürünü belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ithal etme hakkı olan belgedir. Buluşu yapılan neredeyse her şey patent koruması kapsamına dahildir. Buluşu yapılan bir ürün ya da sistemin bütün hakları patent sahibine ait olur ve ondan izinsiz kullanılamaz.
Patent neden gereklidir?
Patent Tescilinin önemlini iki yönden vurgulayabiliriz.
Patent tescili ile koruma altına alınmayan buluş için yapılan emek, zaman ve para harcaması serbest piyasada kayba sebep olabilir. Buluş ortaya çıktıktan sonra üretimi araştırması kadar pahalı olmayacağından herkes tarafından üretilebilir ve buluşçunun buluşa ulaşmasını sağlayan emek zaman ve para harcamasından doğan maliyet sadece buluşçu üzerinde kalacağı için diğer rekabetçiler en baştan karlı olarak işe başlamış olacaktır.
Patent ile koruması olmayan buluş, buluşçu dışında kimselerce tescil edilebilir. Böyle bir durumda başkası tarafından elde edilmiş patent hakkı asıl buluşçu’ya karşı ileri sürülebileceğinden buluşçu buluşun kendisine ait olduğunu ispat edemezse kendi bilgi ve tecrübesinin ürünü olan buluşun ticari gelirinden faydalanamaz hale gelebilecektir.
Ticari marka tescili yapınca özel hakkına ve kullanılmasına sahip olursunuz. Ticari Marka hakkını üzerine teslim etme hakkına sahipsiniz.
Ukrayna’da sözlü, grafiksel, kombine, sesli ve büyük hacme ait olan ticari marka tescili yapabilirsiniz.
Ukrayna yasalarına göre hem gerçek kişi hem de tüzel kişi sahibi olabilir.
Kayıt süresince markaya başvuru, resmi sorgulamayı gerektirir. Kayıt yapılması ve sertifikası son adımdır.
Ticari markanız önceki kayıtlı ya da başvurulmuş hizmetler ve ürünler üzerine markalar ile benzer olduğu takdirde, kayıt konusunda reddedilmiş olabilirsiniz. Bu sebepten dolayı reddedilmeyi önlemek için araştırma yaptırmanızı tavsiye ederiz. Bu araştırma sayesinde bütün benzer ve özdeş olan tariflenmesi, sahipleri ve başvurdukları tarihi hakkında bilgi alabilirsiniz.
“Ukrayna Fikri Mülkiyet Enstitüsü”
Patent isteme hakkı, patent başvurusu öncesinden başlayarak patent belgesi alınıncaya kadar geçen süreyi, patent hakkı ise patent belgesi alındıktan sonraki süreyi kapsamaktadır.
Bu zaman dilimleri içerisinde art niyetli bir kişi veya kuruluş tarafından patent başvurusu gasp edilen kişi dava yoluyla kendine ait olan hakkın tekrardan kendisine verilmesini talep edebilir. Patent hakkı aksi ispat edilene kadar kişilere verilen bir haktır. Aksi bir durumun ispat edilmesi durumunda patent hakkı gerçek sahibine verilir.
Ukrayna’da patent ve marka tesciline ilişkin daha ayrıntılı bilgi için:
http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/3687-12 Ukrayna Parlamentosu; Kanunu 1993/12/15 sayısı 3687-XII
Hukukçu Evren Damyan
Hukuk Fakültesi mezunu/ yüksek lisans yolsuzluk ve rüşvetle mücadele